Knjigovodstveni servis Frivan usluge - kontakt:
Pon-pet: 08:00 - 16:00

Specijalizirani za knjigovodstvo neprofitnih organizacija, udruga, sportskih klubova i saveza, ustanova isl

Udruge - friendly knjigovodstvo

Uvođenje reda u vođenje, funkcioniranje i poslovanje udruga započelo je još 01.10.2014., a kulminiralo sa prvim danom 2015 godine stupanjem na snagu novog Zakona o udrugama.

Taj period možemo slobodno naznačiti kao početak „novog doba“ za udruge.

Prije uvođenja novog Zakona o udrugama, udruge su vodile svoje knjige „lijevom rukom“, papiri su se gubili, udruge su korištene za razne malverzacije i poduzetničke svrhe za koje nisu namijenjene, a porezne olakšice za udruge su korištene za stjecanje (nelegalne) prednosti u tržišnoj utakmici.

S novim zakonom tome je više-manje došao kraj, a mnoge udruge će biti ili već jesu obuhvaćene nadzoru preko nekoliko državnih ureda i institucija sa akcentom na Ministarstvo financija i Poreznu upravu.

I kazne za prekršitelje su sve samo ne male, kako za samu udrugu tako i za ovlaštene osobe.

Situaciju najbolje opisuje citat predsjednika jednog sportskog kluba sa dugogodišnjom tradicijom na pitanje što misli o novim zakonima i propisima za udruge.

Vođenje športskog kluba nije više zezancija. Sad mi za vođenje kluba treba pravni i financijski savjetnik kako ne bi napravio neku pogrešku zbog koje bi ja i klub bili kažnjeni sa nekoliko (desetaka) tisuća teško namaknutih kuna.

Stoga vrijedi dobro promisliti pri odabiru knjigovodstvenog servisa za Vašu neprofitnu organizaciju (udrugu) kao i da li je Vaše trenutno knjigovodstvo i najbolje rješenje za Vas.

 • Zna li sve o poslovanju udruga?
 • Da li je pomno proučio novi Zakon i ostale regulative i zna li njihov smisao i primjenu?
 • Zna li Vam objasniti što udruga smije, a što ne smije?
 • Smije li udruga prodavati, što smije prodavati, kome i na koji način?
 • Udruga i fiskalizacija?
 • Kada udruga mora prijaviti gospodarsku djelatnost te kako se to regulira i izvještava prema zakonodavcu?
 • Što su sponzorstva, donacije i članarine, koje su razlike te kako se one propisno knjiže?
 • Kako se knjiži po projektima i zašto je to često kod udruga jako važno, pogotovo onima financiranim iz javnih potreba i proračuna?
 • Isplate za suce i delegate te doprinosi kod tih isplata?
 • Putni nalozi – kako. zašto. koliko isl., a da je zakonski dozvoljeno?

….. su samo neka od pitanja na koja bi Vaš knjigovođa morao znati odgovoriti i u snu ako želite Vi mirno spavati i ne znojiti se i strepiti prilikom nadzora neke od državnih institucija.

Ako zna onda ste „na konju“ i imate dobro upućenog knjigovođu, ali ako ne zna DOBRO PROMISLITE jer su kazne drakonske gledajući iz aspekta udruga gdje je svaka teško stečena kuna zlata vrijedna.

Mi smo se specijalizirali za računovodstvo i knjigovodstvo neprofitnih organizacija, udruga, sportskih klubova i saveza, ustanova, KUD-ova isl.

Tu smo se našli i puno radimo sa sportašima što nam je super. Ne svaštarimo i imamo vremena posvetiti se praćenju svih zakonskih i inih promjena vezanim uz poslovanje udruga što nas čini još boljima i kompetentnima.

Jesmo skupi? Nismo najskuplji, ali ni najjeftiniji. Držimo do svojeg znanja i iskustva koje je veliko da bi ga „davali“ ispod svake cijene.

Uostalom ispod smo naveli neke cjenovne okvirne za neke moguće oblike poslovanja udruge koje nisu „sveto pismo“ i konačno dogovoren iznos za knjigovodstvene usluge možemo definirati tek kad dobijemo uvid u stvarnu količinu dokumenata koje treba obraditi te ostalih poslova koji se moraju odraditi sukladnu statusu udruge prilikom dogovorenog sastanka.

Naše reference:

 • Zagrebački hokejski savez (ZHS)
 • Udruga kondicijskih trenera Hrvatske (UKTH)
 • Europska udruga kondicijskih trenera (EPCA)
 • Crohoops
 • Gimnastički klub Trešnjevka
 • Hokej klub Concordia 1906
 • Hokej klub Marathon
 • Hokej klub Trešnjevka
 • Fitness Zagreb
 • Udruga Gastronomadi
 • Hrvatska endovaskularna inicijativa
 • Tenis klub Viži
 • Tenis klub Winner
 • .........

Ako ste našli nekog Vama poznatog, slobodno ih nazovite i pitajte kako radimo. Vjerujemo kako će nas sigurno preporučiti jer ulažemo maksimalan trud kako bi svatko od naših klijenata imao sve po P.S. i mogao bezbrižno i bez straha dočekati bilo koji zakonski nadzor.

 

Ako Vam gore navedeno zvuči zanimljivo i zaintrigiralo Vas je, slobodno nas i bez obaveze nazovite na 095/3582211 ili kontaktirajte na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Možemo dogovoriti i kratku kavicu bez obaveze i proći malo kroz poslovanje Vaše udruge i zašto ne naći neko rješenje na obostrano zadovoljstvo.

 

P.S. Ako planirate otvarati udrugu za svrhe za koje nije namijenjena, toplo vam savjetujemo, radije nemojte. Kazne su velike. Radije otvorite tvrtku.

P.P.S. Konkretno savjetovanje vezano za udruge dajemo samo našim partnerima i klijentima što je još jedan od razloga zašto prepustiti Vašu udrugu u ruke Frivan ekipi, ekipi koja knjigovodstvo udruga ima u malom prstu.

P.P.P.S Ako baš silno trebate savjet vezan uz udruge, a niste naš klijent, pošaljite nam upit, a mi ćemo Vam poslati ponudu  

Ukratko o meni

Sandra Bibić Dušak - glavni računovođa
Sandra Bibić Dušak
glavni računovođa / suvlasnik tvrtke
Vesela, vedra i komunikativna, uvijek spremna pomoći, ali i ažurna, točna i predantna, odgovorna, pouzdana, poštena visokih moralnih načela te spremna na cjeloživotno učenje i praćenje trendova i zakona. Uostalom radim posao koji volim.
ZAGREBAČKI HOKEJSKI SAVEZ
savez ZG hokejaških klubova
 
"Velika smo udruga sa nekoliko zaposlenih koja vodi brigu o velikom sportskom objektu sa hokejaškim terenima i prijeko neophodno nam je imati kvalitetnog i pouzdanog partnera koji nas knjigovodstveno prati. Sandra to radi odlično i stoga ju toplo preporučamo. Nećete pogriješiti."

NOVOSTI IZ ZAKONA

Obavezno:

Vođenja popisa članova sukladno zakonu (novčana kazna)

Do 01.10.15. uskladiti Statut udruge sa zakonom (likvidacija udruge)

Izrade programa rada i financijskog plana - prvi za 2016. (novčana kazna)

Upis u Registar neprofitnih organizacija (novčana kazna)

Izrada popisa imovine - inventure (novčana kazna)

Ugovaranja i izvještavanja o korištenju proračunskih sredstava (novčana kazna)

Podnošenje javnih financijskih izvješća (novčana kazna)

Obavljanje gospodarske djelatnosti - kako, zašto i kada postajete obveznik poreza na dobit (vrlo sklizak teren)

... i još mnogo toga o čemu možemo prodiskutirati na sastanku kojeg slobodno dogovorite na broju 091/2603974 ili mailom knjigovodstvo@frivan-usluge.hr

OSNOVNA
 od  400 kn/mj
bez zaposlenih
ulazni računi
osnovna sredstva
izvodi
dvojno knjigovodstvo

 

mala UDRUGA
 od  600 kn/mj
do 2 zaposlenih
ulazni računi
osnovna sredstva
izvodi
dvojno knjigovodstvo

 

veća UDRUGA
 od  800 kn/mj
do 5 zaposlenih
ulazni računi
osnovna sredstva
izvodi
dvojno knjigovodstvo

 

UDRUGA tvrtka
 od  1000 kn/mj
sa zaposlenicima
U/I računi
porez na dobit
gospod.djelatnost
dvojno knjigovodstvo

 

Frivan usluge osiguranje od knjigovodstvene odgovornosti

OD ODGOVORNOSTI I KNJIGOVODSTVENO-RAČUNOVODSTVENE DJELATNOSTI