Knjigovodstveni servis Frivan usluge - kontakt:
Pon-pet: 08:00 - 16:00

novi zakoni za udruge

Tijekom prethodnih nekoliko mjeseci stupila su na snagu dva zakona direktno povezana sa radom udruga ( Zakon o udrugama i Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija ) kao i nekoliko izmjena drugih zakona koje se tiču poslovanja udruga s posebnim naglaskom izmjena Zakona o porezu na dobit.

(detaljnije o pojedinim izmjenama u narednim člancima)

Cilj im je konačno uvođenje reda među totalni nered kod udruga te spriječavanje korištenja udruga kao poreznih oaza za poduzetničke ciljeve.
Hoće li zakonodavac uspjeti u svom naumu pokazat će, kao i uvijek, vrijeme kao i učinkovitost donesenog sustava nadzora. Jel ako sustav nadzora zakaže ostat će sve po "starom" i u skladu sa starom narodnom - tresla se brda, rodio se miš.

Koliko imamo prilike vidjeti i čuti, novi zakoni su dobro zatresli udruge jer nose sa sobom ono što Hrvate najviše boli, NOVČANE KAZNE za nepridržavanje zakonskim odredbama do čak 200.000,00 kn, što za same udruge, što za njihove zastupnike.

Ali nije samo "panika" zavladala među udrugama već i među knjigovodstvenim servisima koji su uglavnom vodili knjige udrugama za male novce jer i nije bilo bog zna koliko posla za odraditi. A sad je vođenje udruga postalo poput vođenja tvrtki, ali za barem dvostruko manje novaca. I knjigovodstva su se našla u "neobranom grožđu".

S jedne strane, svjesni da udruge kao neprofitne organizacije uglavnom slabo stoje s financijama i kako im je svaka kuna zlata vrijedna, a opet s druge strane su tu troškovi funkcioniranja knjigovodstva ukalkulirani u sat rada knjigovođe.

I dolazimo do elementarnog smisla i ideje poduzetništva - stvaranje profita, zarade, dobiti isl. Ako je naplaćena vrijednost usluge manja od umnoška utrošenih sati rada i cijene sata rada, onda nešto ne štima jer koja "budala" kreće u poduzetnički pothvat da stvara gubitak (doduše, ima i takvih).
Jedino rješenje se samo nameće, POVEĆANJE CIJENA KNJIGOVODSTVENIH USLUGA do mjere da barem ne stvara gubitak iako su neki namirisali priliku i za stvaranje extra profita na neinformiranosti predstavnika udruga. Ali to njima ide na dušu, a predstavnicima udruga na sramotu jer su se lijeni bili informirati i sad plaćaju danak neznanju.

Štoviše, dešava se situacija da knjigovodstveni servisi jednostavno bježe od udruga baš iz razloga nemogućnosti naplate cijene adekvatne pruženoj usluzi, a koja je udrugama kao neprofitnim organizacijama uglavnom prevelika.

Gdje smo mi, Frivan usluge u toj priči?

Kako smo i naveli na stranici posvećenoj KNJIGOVODSTVU UDRUGA, imamo iskustvo u vođenju udruga i znamo s kakvim se sve problemima, pogotovo financijskim, bore udruge. S tim u skladu i formiramo cijene naših usluga knjigovodstva. Nismo altruisti tako da nemojte očekivati od nas da ćemo ići ispod praga isplativosti i raditi s gubitkom, ali sigurno nećemo "derati" udruge (kao ni nikog drugog) zbog extra profita.

Dapače, uz pristupačne cijene adakvatne odrađenom poslu, nudimo i mogućnost izrade web stranice te druge pogodnosti.

Ako trebate knjigovodstvo koje će Vas htjeti i znati pratiti po pristupačnim cijenama, pritisnite FRIVAN za KNJIOVODSTVO.